Donald A. Wollheim, Mike Mars, Astronaut (1961)

Donald A. Wollheim, Mike Mars, astronaut (1963 – B. Wahlströms Ungdomsböcker [1172]), cover by Albert Orbaan.
I ett hörn av min bokhylla står några B. Wahlströms ungdomsböcker uppradade. I gröna pärmar, märk väl – äventyrsserien. Merparten är böcker om indianen Hjortfot, skrivna av Edward S. Ellis runt 1920. Det är böcker som min far läste när han var grabb, och som jag sparar med ett visst mått av nostalgi. Det är mycket smygande mockasiner, vattenfallsfärder i kanoter och spännande av bågsträngar – kittlande för 1940-talisternas i deras späda ungdomsår och en tidsmarkör för oss andra. (För en utflikning lyssna på podden Snedtänkt där Kalle Lind ägnar B. Wahlströms ungdomsböcker en hel timme). Nyligen förstärktes samlingen med Donald A. Wollheims Mike Mars, astronaut genom en gåva (tack Marianne!). Ett tummat exemplar utgiven 1963, där en ung Göran med sneda bokstäver skrivit sitt namn i inlagan januari 1970. Nött, stött och älskat – precis som det skall vara.

Mike Mars, astronaut gavs ut i original 1961, bara ett par år efter det att NASA grundats och under en tid då siktet var satt mot rymden, mot stjärnorna. En tid då allt var möjligt. Det märks också i boken, vilken skildrar samtiden sedd från insidan på en flygskola. Här möter vi Michael Alfred Robert Samson, eller Mike Mars som han kallas av sina vänner. Mike Mars och hans kamrater har precis fått sina examina från flygskolan och är redo att tjänstgöra som reaplans-piloter då ett anslag om att ansöka till Operation Kvicksilver anslås – en möjlighet att bli astronaut. En svindlande tanke:

– Du har antagligen alldeles rätt, sade han. Världen kommer nog att se annorlunda ut om tjugo, trettio år. Och det är ju en fantastisk tanke att vi – du och jag – kanske kommer att höra till dem som var med att förändra världen. Det är en hisnande tanke och man känner sig faktiskt lite liten, när man tänker på vad som kan ligga framför oss. Hela universum, gosse! Oändligheten! (s. 20)

”- Vi kommer att välja sju män ur den här gruppen, sade han. Dessa sju kommer därefter att utbildas till astronauter, det nyaste yrket i världen. Astronaut. Det betyder bokstavligen talat en som flyger bland stjärnorna. Den titeln kommer att kunna bäras med stolthet av dem som blir utvalda. Sju av er här ska bli det första att få den.” (s. 44-45)

Temat med ungdomar under utbildning har berättats många gånger. Men även om boken är relativt förutsägbar, så är berättelsen fin med en lagom dos präktighet och en större dos äventyr. Förvånansvärt mycket spänning! Allt är dessutom grundligt researchat av Wollheim, med ingående beskrivningar av de olika test som en astronaut in spe kan tänkas gå igenom, både vad gäller medicinska, psykologiska och fysiska test. Konkurrens ställs mot kamratskap, men flygkårsandan är stark – hos alla utom Rod Hargers, vars korrupte far städslar en vandal för att glesa leden och beredda plats för Rod. Även om Rod inte kan knytas direkt till de illdåd – maskerade som olyckor – som drabbar truppen så riktas misstankarna åt det hållet. Mike Mars är dock en god kamrat, som har svårt att se det onda i folk:

”- Jag gillar inte att anklaga nån, grabbar, sade han till slut. Rod är en fin flygare och jag har alltid trott att han känner och håller på flygvapnets traditioner lika mycket som vi andra. Nej, jag tror inte att han gjorde det med flit.” (s. 49)

Sammantaget är det en ungdomsbok som lyckas att bereda läsaren spänning samtidigt som att den är en riktig mätare av den rådande tidsandan. Ett tidsdokument om ideal och möjligheter, komplett med den lätta amerikanska hybrisen och 1950-talspräktigheten. På något vis klarar den att balansera på gränsen till pekoral utan att riktigt tippa över. Det är också första boken i en serie, varav ytterligare två finns utgivna på Wahlströms förlag.

Till sist, några ord om författaren. Donald A. Wollheim var en portalfigur, främst för sin gärning som redaktör i olika SF-magasin och bokserier. Tillsammans med sin fru Elsie B. Wollheim startade han under tidigt 1970-tal förlaget DAW-books som snabbt utvecklades till en drivande kraft med en våg av SF- och fantasy-böcker i pocketformat. Många stora författare gavs ut på DAW, exempelvis favoriter som Tanith Lee och Jack Vance.

Betyg: (3 av 5 | Läsvärd för både unga och gamla ungdomar)

Donald A. Wollheim, Mike Mars, Astronaut (1966) cover by Ted Hanke | credit ISFDB.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s