Dean R. Koontz, A Werewolf Among Us (1973)

 

Dean R. Koontz, Styrd att döda [A Werevolf Among Us] (1974 – Kosmos [8]).
Dean R. Koontz är en av den moderna skräckgenrens förnyare, ofta nämnd i samma andetag som Stephen King och andra storheter. Med andra ord en framgångsrik författare med stor läsekrets. Jag är egentligen inte någon större fan av just skräcklitteratur men någon enstaka bok slinker igenom när andan faller på. Styrd att döda är en av Koontzs allra första titlar i Sverige, utgiven i B. Wahlströms SF-serie KOSMOS. Det är den enda översättningen som finns av boken, och till och med den enda andra utgåvan förutom originalet från Bantham Books (1973). En sällsynt titel således, eller törhända inte tillräckligt bra…

Formmässigt är romanen en blandning av flera olika genrer: dels SF i det att handlingen utspelas på en fjärran planet där vardagsbestyren utförs av robotar och datorenheter; dels skräck i det genomgående varulvstemat; men mest av allt är det en detektivroman i klassisk Agatha Christie-anda, därtill toppat med lite kärleksbestyr. Bristen på renodling gör att formen stundom känns krystad, närmast poserande – som när detektiven och huvudpersonen utan större anledning åker och hälsar på de klärvoajanta urinvånarna som lever i armod i skuggan av människornas överflöd.

Handlingen? Detektiven Baker St. Syr städslas för att lösa den rad av mord som under kort tid drabbat en aristokratfamilj på planeten Darma. I likhet med många andra rika personer lever familjen här ett konstlat liv i stort överflöd i en herrgårdsliknade boning, isolerad från andra bosättningar. Just dessa omgivningar gör att mordens brutalitet känns än mer bestialiska. Det är rena avrättningar med stympade, sönderslitna kroppar – som om de utförts av ett stort djur, eller monster. Eller en varulv!

St. Syrs jobb är att försöka lyckas där poliserna misslyckats. Att från avsaknad av ledtrådar ändå kunna nysta sig fram till en lösning. Men så fort St. Syr kommer till herrgården eskalerar våldet och ytterligare personer faller offer för mördaren. De enda ledtrådar som hittas är några varghår i såren på de sönderslitna kropparna. Varulvsteorin faller dock inte St Syr på läppen utan han söker en mer jordnära lösning. Till sin hjälp har han en biodator, som när han bär den integrerar sin logik med hans psyke. Datorn och St. Syr konverserar och analyserar, men har påfallande ofta olika åsikter. Emellanåt rycker St. Syr av sig biodatorn, men oftast är den en del av hans personlighet och gör honom mer kall, mer fokuserad, mer logisk. Även familjen är känslomässigt avtrubbade, rent av avstängda. I detta fall beror det på de hypnobehandlingar de genomgått för att få ökad förmåga att ägna sig åt olika konstgrenar. En familjemedlem målar tavlor, tvångsmässigt och ständigt. En annan skriver, en tredje är historiker. Gemensamt är att hypnobehandlingen också gjort dem oförmögna till att förstå andras känslor, och en brist i delaktighet och sorg, till och med när nära familjemedlemmar dör.

Som den svenska titeln antyder är mördaren varken varulv eller människa utan en robot, programmerad att döda. Denna möjlighet ligger länge utanför familjens och St. Syrs begreppsvärld eftersom robotar ju lyder under robotikens tre lagar och därför borde vara höjda över all misstanke. Men pyttsan, här finns en mördarrobot som omväxlande tjänar familjen och dödar dess medlemmar. Det bakomliggande motivet är däremot luddigt behandlat och inte ens när man läst klart boken så känns den biten tillfredsställande. Men boken har ändå alltsomoftast en skön stämning och kunde med mer omsorg blivit betydligt bättre, särskilt om den istället för mix-genre gjorts mer enhetlig. Är man sugen på deckarförströelse med rymdförtecken är det en inte helt oäven bok att ha på nattduksbordet.

Betyg: (3 av 5)

Dean R. Koontz, A Werevolf Among Us (1973 – Ballantine Books) cover by Bob Blanchard | credit ISFDB.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s