Edmond Hamilton, The Weapon from Beyond (1967)

Edmond Hamilton, Vapnet från det okända [The Weapon from Beyond] (1970 – Lindqvist Pocket Science Fiction no 14), uncredited cover artist.
Science fiction-serien från Lindqvists förlag är en enda orgie av hederliga rymdäventyr i klassisk pojkrumsstil. Bok efter bok. När man läser dessa böcker nu, så där 45 år sedan de utgavs, känns böckerna obönhörligt passé. Genren är förutsägbar och banal, men ändå till viss del roande i sin enfald. Den främsta ingrediensen är tuffa män, gärna lite outsiders-typer. I den mån kvinnor förekommer är det sällan i några framträdande positioner; i vissa böcker räddas de, i andra saknas de helt – i linje med den prepubertala pojkens ömsom vördade hänförelse och ömsom skräckslagenhet för det motsatta könet. Anrättningen kokas naturligtvis ihop efter ett recept med snabba rymdskeppsjakter samt laserfajter med utomjordingar, för att slutligen kryddas med lite rymdpirater och hemliga planeter/skatter/vapen.

Ovanstående stycke säger egentligen allt ni behöver veta om Vapnet från det okända av Edmond Hamilton. Boken faller nämligen precis i mallen. I detta fallet är männen inte bara tuffa, de är jättetuffa. Där finns Rymdvargar, de tuffaste av dem alla – en samling rymdpirater från en planet med hög gravitation som plågar resten av den civiliserade rymden med sina räder och nålstick. Där finns också Legos – coola yrkessoldater från Jorden, kända för att stå för sitt ord och för sitt mod i strid. Bokens huvudperson Morgan Chane är en rymdvarg, men inte till släktskap (de är håriga humanoider) utan på grund av sin uppväxt hos rymdvargarna som enda överlevande från en missionärsfamilj från Jorden. Men i boken har han hamnat i onåd hos vargarna och är nu i stället ett jagat villebråd. *trumvirvel*

Småningom förde de fram en mager vhollan med lärt utseende i en skrynklig blå tunika. Han betraktade Legos med en högdragenhet som var blandad med den rädsla en akademiker känner när han plötsligt konfronteras med storväxta, våldsamma män.

Genom snille och våghalsighet lyckas Morgan Chane undkomma de jagande rymdvargarna och plockas upp av en besättning Legos. Motvilligt accepteras han som en del i besättningen, men han måste hela tiden dölja sin fysiska överlägsenhet och sina rymdvargsrötter – för alla utom befälhavaren som vet vem han är och emellanåt använder den kunskapen som hävstång för att få Chane att utföra vissa extra akrobatiska spionuppdrag. Besättning tar sig an ett uppdrag från planeten Kharalis att undersöka ryktena om att deras nemesis Vhollan skaffat sig ett hemligt rymdvapen. Detta uppdrag får Legos och Chane att visa alla sina manliga förmågor, inklusive rymdstrider och överlägsna fysiska prestationer, innan de möter en överlägsen rymdkultur från en annan galax som ställer allt på ända. Och kvinnor? Inte en enda nämns. Men väl rymdpirater en masse!Hamiltons rymdbygge är stundom roande, särskilt hans förklaring till förekomsten av olika människokulturer på olika planeter i universum (som andas både L. Ron Hubbardsk scientologi och kreationism), här i en passage beskrivande befolkningen på Kharalis:

De var verkligen människor, förstås, liksom folken på många andra stjärnvärldar. Detta hade blivit en stor överraskning för de första forskningsresandena från jorden sedan stjärndriven uppfunnits… det faktum att det fanns så många världar befolkade av människor. Det hade visat sig att jordmänniskorna inte varit de första , att många system hade befolkats av en ras mänskliga stjärnresenärer så avlägsen i tiden att bara vaga myter om dem fanns kvar. Men denna mänskliga ras hade förändrats på olika vis genom det evolutionära trycket genom tidsåldrarna, och kharalis var resultatet här.

Men i övrigt är detta lättuggad underhållning. Snabbt bortglömd och saknad av ingen.

Betyg: (2 av 5 | den går i alla fall snabbt att läsa)

 

Edmond Hamilton, さすらいのスターウルフ (1970) [The Weapon from Beyond] | credit ISFDB. Really cool Japanese cover.
Edmond Hamilton, Il Lupi dei Cieli (1968) [The Weapon from Beyond] cover by Karel Thole | credit ISFDB.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s