Leigh Brackett, Shadow Over Mars (1951)

Leigh Brackett, Skugga över Mars [Shadow Over Mars] (1985)
Ibland är författaren mer intressant än själva boken. Så är definitivt fallet med Leigh Brackett och Skugga över Mars. Boken är ett lättuggat fantasy-hopkok i rymdmiljö utan vare sig djup eller mersmak. Men Leigh är cool, fast mer om det senare. Boken kom ut 1951, i sin tur baserad på en kortare novell från 1944 i tidningen Startling Stories – riktigt gammal skåpmat således, och man kan undra varför Laissez Faire valde att ge ut den 1985 i den kortlivade serien Galax. Förbryllande, faktiskt.

Som titeln antyder utspelar sig handlingen på Mars. Men det är ett Mars i Bracketts egenartade tappning: en gammal värld med en långsamt utdöende civilisation – eller snarare civilisationer, för här finns en uppsjö av olika livsformer var och en ruvande i vittrande städer där ökendammet yr mot stadsmurarna. Här finns också de nya kolonisatörerna – jordmänniskor understödda av venusuaner – som likt gamla tiders kolonialherrar med vapenmakt roffar åt sig av Mars godsaker. I denna sörja landar jordmänniskan Rick Urquhart och via en serie händelser blir han den katalysator som slutligen får Mars låga att flamma igen. Det är profetior, pukor och trumpeter och flera knippen Jesus-komplex nedkastade i den här historien. Och en hjälte som motstår beskrivning: vacker, smart, smärttålig, fantastisk, kort sagt oemotståndlig – och därigenom löjeväckande och odräglig. Läs boken om du orkar, men bäst är att låta bli.

Men Leigh Brackett då? Jo, hon är intressant. Dels för att hon var en av få kvinnor som skrev under eget namn under den tidiga fasen av SF, då hon också blev en tongivande författare i tidskrifter som Planet Stories och Startling Stories. Hon tilldelas ibland epitetet Queen of Space Opera, vilket är träffande. Men när litteraturen förändrades försvann marknaden för den typen av äventyrsberättelser och under den senare delen av hennes karriär skrev hon istället för film och tv. Och det kanske här som säcken knyts ihop, för hon är berömd för att ha varit en av personerna bakom manuset till Rymdimperiet slår tillbaka (The Empire Strikes Back) – även om det är omtvistat vems version som filmen slutligen byggdes på. Med tanke på hur stor stjärnornas krig-rullarna var på 1980-talet så kanske det förklarar att förlaget satsade på en översättning av Shadow Over Mars. Kanske.

Betyg: (1 av 5 | låt bli)

Leigh Brackett, Shadow Over Mars (1944) cover by Earle K. Bergey | credit ISFDB.
Leigh Brackett, The Nemesis From Terra (variant title of Shadow Over Mars) (1976) cover by Carlos Ochagavia | credit ISFDB.
Leigh Brackett, Shadow Over Mars (1951) | credit ISFDB.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s