Sam J. Lundwall, Alice, Alice! (1971)

Sam J. Lundwall, Alice, Alice! [Alice, Alice!] (1975 - Delta Science Fiction [5]) cover by Kelly Freas.
Sam J. Lundwall, Alice, Alice! [Alice’s World] (1975 – Delta Science Fiction [5]) cover by Kelly Freas.
Alice, Alice! är en finstämd poetisk bok om skärningspunkten mellan dröm och verklighet, om hur galen världen blir om dina drömmar förverkligas. Om fåfängans makt och om hur historien återupprepas. Det skall sägas på en gång att detta är en riktigt bra bok – kanske en av de bästa svenska SF-böckerna någonsin. Den har en skir melankoli som är svår att få grepp om, och det är rakt igenom en njutbar läsning. Det är med andra ord en bok alla SF-fantaster borde läsa, som en del i svensk SF-litteraturkanon tillsammans med exempelvis Dénis Lindbohms bättre romaner.

Det är också en bok med litterära referenser, fast i stället för antydningar låter Sam J. Lundwall sagoväsen och gestalter från litteraturhistorien få kropp och involveras direkt i handlingen. Över den övergivna planet Jorden flyger pegaser, runt ekvatorn ligger Midgårdsormen som ett paketsnöre, i mörka passager lurar sfinxen, och i små hus på mossbelupna kullar har talande kaniner tebjudningar. Över 50,000 år har gått sedan mänskligheten lämnade Jorden för andra planeter i universum, men nu har en flotta återkommit, likt en hord av antropologer och arkeologer på jakt efter ursprunget. Men i denna sagans värld finner inte den moderna människorna någon botten. De förstår inte, kan inte ta in det som händer. Vad är verklighet och vad är illusion? Inte ens deras egna robotar och skepps-AI förstår vad som är vad, och vem som är vem. Inte nog med alla sagoväsen, själva jorden verkar kunna förändras i en handvändning, berg sjunken, djup stån upp, plötsliga städer uppenbaras. Och mitt i allt finns en liten flicka vid namn Alice.

Romanen gavs ut på engelska 1971 och blev väl mottagen – sägs till och med ha blivit nominerad till en Nebula. På svenska kom den ut 1975, då på Delta förlag – det förlag som Lundwall drev som förläggare ända till slutet av 1980-talet. Egentligen borde den här titeln ges ut igen, dels för att den är svår att få tag i, men också för att den är en sådan viktig bit i svensk SF-historia. Användnigen av andra författares litterära gestalter i boken gör att den grenar sig bakåt och får direkta kopplingar till andra verk. I synnerhet Alice i underlandet, naturligtvis, men också till verk av Jules Verne eller gamla traditionella folksagor. Effektfullt och snyggt. Vad som saknas är det stora VARFÖR – vilket blir något man som läsare får hitta förklaring till själv.

Betyg: (4 av 5 | vacker, smäcker och utsökt)

Sam J. Lundwall, Alice's World (1971) in an Ace Double edit.
Sam J. Lundwall, Alice’s World (1971) in an Ace Double edition together with No Time for Heroes | credit ISFDB.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s