Cordwainer Smith, The Planet Buyer (1964)

Cordwainer Smith, Planetköparen [The Planet Buyer] (1978 - Delta Science Fiction [83]).
Cordwainer Smith, Planetköparen [The Planet Buyer] (1978 – Delta Science Fiction [83]).
Folk hade coolare namn förr i tiden. Cordwainer Smith. Ett helt magnifikt namn, rent av genialt! Förvisso en pseudonym, men ändå: Cordwainer Smith! Även etymologin är intressant, se här.

Cordwainer Smith skrev inte fullt så många romaner som en del andra giganter från den gyllene SF-åldern, men i gengäld så var det bra grejer han lämnade ifrån sig. Ingen dussinförfattare, om man säger så. På sistone har han bubblat upp som en av mina favvo-gubbar och jag skall försöka tråla av internet efter fler begagnade Cordwainer-böcker (även om jag egentligen har köpstopp).

I Planetköparen berättar Cordwainer en storslagen mustig skröna. Handlingen utspelar sig på en kärv planet i universums bakvatten som går under namnet Gamla Nordaustralien. Det är ett hem för enkla, barska människor – sådana där outback-typer man förknippar med filmen Crocodile Dundee. Livet är hårt men givande i sin enkelhet. Planeten duger egentligen inte mycket till utom fårskötsel, men av en slump drabbas fåren av en sjukdom som gör att de sväller upp till enorma storlekar om många, många ton. Sjukdomen gör också att fåren producerar strun – en produkt som ger en människa evigt liv så länge hen tar det. I och med att strunet endast kan tillverkas på Gamla Nordaustralien betyder det att invånarna är både extremt förmögna och i princip odödliga. Och att resten av universum är sugna på Gamla Nordaustraliens skatter.

Men Nordaustraliens ideal är enkla. Vad mer behövs än lite mark, ett par får och några öl till middagen? Det är inte dumma – de förstår att pengar korrumperar. Därför har man infört importtullar om 20000% för att hålla fast vid sin enkla livsstil, samt begränsar antalet invånare med ett ättestups-test i tonåren; om man klarar testet blir man medborgare, annars dör man en snabb död, kallad fnitterdöden. Visst låter detta som ett intressant ställe?

I bokens början ställs Rod McBan inför detta test. Alla är oroliga, för unge Rod är inte som andra, han är eljest. Han kan inte tahla ordentligt – det telepatiska sätt som befolkningen samtalar på – utan han tvingas använda rösten. Inte heller kan lyssna ordentligt, antingen får han in för mycket telepatiska signaler, eller ingenting alls. Han är helt enkelt en särling och fnitterdöden anses som en lågoddsare för den gossen, trots att han i rakt nedstigande led härstammar från en av de äldsta familjerna. Till allas förvåning klarar han testet, och får sina medborgerliga rättigheter.

Här kunde Rods bekymmer varit över. Men icke. Molnen hopar sig – metaforiskt i alla fall – och han tvingas ta en rad svåra beslut, vilket slutar med att han med en dators hjälp köper upp en tredjedel av den kända världen, inklusive merparten av gamla Jorden. Även om han på så vis klarar sig undan en knippa på Gamla Nordaustralien så betyder det samtidigt att han blivit universums mest eftersökte man och att hans liv ligger pyrt till. Den enda lösningen är att bege sig till Jorden – jagad, eftersökt och rotlös.

Jag är svag för sådant här. En fantastisk skröna, författad med känslig penna av en stilist av rang! Det blir nästan inte bättre och betyget blir därför i det närmaste full pott. Cordwainer Smiths världsbygge är fabulöst, men vackert, och hans produktion bildar ett större opus med sammanflätade tidslinjer och idéer. Bland annat den apartheidliknande indelningen i människor, djur och undermänniskor, och det allmänna förfallet av urhemmet Jorden. Här finns rikt med stoff att ösa ur, och Cordwainer gör det med den äran. Romanen är trots lovorden något rumphuggen, och i senare utgåvor är den ofta sammanslagen med The Underpeople till en gemensam volym med namnet Nostrilia. Men låt inte detta hindra er från att omgående beställa hem ett ex av Planetköparen – ni kommer inte ångra er!

Betyg: (4,5 av 5 | förbannat bra, helt enkelt)

Cordwainer Smith, The Planet Buyer (1964) cover by John Shoenherr | credit ISFDB.
Cordwainer Smith, The Planet Buyer (1969) cover by Peter Bramley | credit ISFDB.
Cordwainer Smith, L’uomo che compro’ la Terra [The Planet Buyer] (1979) cover by Karel Thole | credit ISFDB.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s