Fredric Brown, Daymares (1968)

Fredric Brown, Smekmanad i helvetet [Daymares] (1970 - Lindqvist Pocket Science Fiction no 17) uncredited cover artist.
Fredric Brown, Smekmånad i helvetet [Daymares] (1970 – Lindqvist Pocket Science Fiction no 17) uncredited cover artist. Vilket omslag! En rödögd, fyrarmad marsian med überfarlig strålpickadoll pekar hotande mot rymdfarkostens mörka öppning – huvaligen vad läskigt!
Om Fredric Brown skrivs ofta att han är en humoristisk författare, men det är inga gapflabb som bjuds i denna korta antologi. Snarare oväntade vändningar och avslut. Små piruetter. Detta är en inte helt ovanlig strategi för korta SF-historier, men kan göras med varierande finess och snits. Och denne Fredric är ganska bra på att snitsa till det.

Boken kom ut i original 1968 och översättningen 1970, fast då i en förkortad version med endast fyra av ursprungliga sju noveller. Berättelserna i sig är ännu äldre, främst efterkrigstidsnoveller från slutet av 1940-talet.

Vi tar väl och går igenom dem en i sänder:

Porten mot mörkret [Gateway to Darkness] (1949)

Crag är en rymdpilot som efter ett oförskyllt misstag vänder samhället ryggen och blir gangster och yrkesmördare. Framgångsrik sådan, kan tilläggas, tills en beklaglig dag då han åker fast och ställs inför rätta på Jorden. Som tur var för Crag är domaren en korrumperad typ på jakt efter en skicklig inbrottstjuv och lyckas därför med konststycket att plocka ut Crag från fängelset. Men friheten har  ett pris – han måste stjäla en disintegrator från en välbevakad uppfinnarverkstad. Disintegratorn anses av uppfinnaren som misslyckad, men domaren har planer för hur han med denna manick skall kunna bli härskare över mänskligheten.

Den ljust skimrande [Come and Go Mad] (1949)

En historia full av paranoia. Huvudperson är en man som efter en olycka vaknar upp och tror att han är en inkarnation av Napoleon Bonaparte. Sin nya identitet håller han hemlig för sina journalistkollegor, men så en dag övertalar chefredaktören honom att jag göra ett Wallraffande reportage på stadens dårhus. Men kommer han någonsin skrivas ut om han beger sig dit?

Smekmånad i helvetet [Honeymoon in Hell] (1950)

Från denna novell har den svenska översättningen lånat sin titel och även inspirerat till det magnifika omslaget. Som antyds står ett äktenskap i centrum av berättelsen, men också en superdator och kosmisk strålning. Starten på allting är att det föds fler flickor än pojkar, först en liten övervikt av flickor, men ganska snart en total dominans av flickor – mänsklighetens framtid som art står därmed på spel! Raymond Carmody får i uppdrag att åka till Månen, närmare bestämt Hells krater, för att tillsammans med den ryska astronauten Anna testa om avsaknaden av pojkar beror på en kosmisk stråle från ondsinta rymdvarelser. Uppdraget är således att alstra barn med en person han aldrig mött, och vars äktenskap ingicks bara för att blidka den allmänna moralen. Och så var det det här med rymdvarelserna också…

Fixa stjärnor [Pi in the Sky] (1945)

Vad händer när fixstjärnorna inte längre är fixa, utan rör sig med hastigheter högre än ljusets? Plötsligt en natt börjar nämligen 484 stjärnor flytta sig på himlavalvet. Denna lilla historia berättar om hur astronomer, en fysiker, fysikerns syster Agatha, en taxichaufför samt en flaska wiskey involveras för att lösa gåtan.

Med ett omslag som detta förväntar man sig en godbit till bok. Men icke, det är ganska ordinära fyrtiotalare sammanfogade utan riktigt starkt lim. Det blir ljummen löksås, tycker jag – gott till en biff, men inte någon höjdare som ensam huvudrätt. Den roligaste historien är Fixa stjärnor, vilken faktiskt levererar en hel del kvickheter. Men inte tillräckligt för att ge jättehöga betyg.

Betyg: (2,5 av 5 | ganska medioker)

Fredric Brown, Daymares (1968) cover by Howard Winters.
Fredric Brown, Daymares (1968) cover by Howard Winters | credit ISFDB.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s