Sam J. Lundwall (Ed.), Det hände i morgon 3 (1974)

Sam J, Lundwall (Ed.), Det hände i morgon 3 (1974 - Delta Science Fiction [16]).
Sam J, Lundwall (Ed.), Det hände i morgon 3 (1974 – Delta Science Fiction [16]), cover by Virgil Finlay
Detta är en prima samling korta historier. En ovanligt jämn antologi, kanske några dalar, men inga raviner – och där till ett par finfina toppar. Sammanlagt åtta historier plockade från olika tidsepoker utan något tydligt sammanfogande tema.

Den starkaste novellen är utan tvekan Odjurets ansikte av Roger Zelazny. På ett ytligt plan handlar novellen om ett stort fiskafänge på Venus, där den förmögna kvinnliga företagaren Jean Luharich har hyrt en gigantisk specialbyggd båt för att bli den förste i världshistorien att fånga en av Venus vidunderliga svanödlor. Dessa kan bli mer än 100 meter långa, lever i havets djup och har varit många sjöfarares baneman. Den egentliga handlingen ligger dock i Jeans relation till novellens huvudperson Carlton Davits. Han är anställd som betesman, med uppdrag att när ett havsvidunder siktats följa med linan ut i vattnet för att där aktivera fångstmekanismen. Ett farligt uppdrag, från vilket han tidigare varit nära att gå ur tiden. Davits och Luharich har en gemensam historia som ger en mörk klang över novellen. Detta är en mästerlig berättelse som ensamt gör boken värd att köpas. Novellen fick också en Nebula i klassen novellete 1966.

En annan god berättare är Alfred Bester. I vart fall om man som jag gillar berättande som snuddar vid det absurda. Besters prosa är helt eljest. Den är överlastad med slang och referenser, inte sällan blandas flera språk i samma mening – tyska, engelska, franska, spanska, allt vad tygeln håller. I novellen 5 271 009 skildras en högst bisarr psykiatersession mellan hin håle och en mentalsjuk konstnär. Om man så läser den fyra gånger fattar man ändock bara hälften, men den är fortfarande bra.

Av kvarvarande noveller kan särskilt Anatoli Dnjeprovs Krabbornas ö nämnas. Två män – en vetenskapsman och en mer vanlig underhuggare – landsätts med ett antal packlårar på en öde atoll. Den isolerade platsen är noga vald, för här skall nämligen ett farligt experiment gå av stapeln. Vetenskapsmannen har uppfunnit evolverande krabbliknande robotar och här skall de testas i fält. Slutar i katastrof, givetvis.

 • Alfred Bester, 5 271 009 (5,271,009, 1954)
 • Dannie Plachta, Tidsresa (The Man from When, 1966)
 • Philip José Farmer, Gubben Paley (The Alley Man, 1959)
 • Claes Samson, En dotter i huset
 • Roger Zelazny, Odjurets ansikte (The Doors of His Face, the Lamps of His Mouth, 1965)
 • Ilja Varshavskij [Ilya Varshavsky], Robby (Роби, 1962)
 • Theodore Sturgeon, Mannen som lärde sig älska (The Man Who Learned Loving, 1969)
 • Anatoli Dnjeprov [Anatoly Dnieprov], Krabbornas ö (Крабы идут по острову, 1958)

Betyg: (4 av 5 | riktigt bra – köp om ni kan)

Advertisements

2 thoughts on “Sam J. Lundwall (Ed.), Det hände i morgon 3 (1974)”

 1. Hej igen!

  Farmers novell heter “The Alley Man” i original o är från 59. Sturgeons “The Man Who Learned loving” fr 69.

  Det känns lika märkligt som beklagligt att Zelazny är så ringa företrädd på svenska med verk från storhetstiden (60-talet). Förutom bokens novell känner jag enbart till Lundwalls översättning av miniatyren “Of Time and the Yan” (65). Finns i JVM nr 514, 2003.

  Like

  1. Stort tack för detta! Det är något av ett detektivarbete att spåra titlar och utgivning via ISFDB, så jag borde antagligen skaffa mig en bra SF-encyklopedi.

   Vad gäller Zelazny så instämmer jag till fullo. Han är en begåvning med ett eget sätt att skriva – så det hade varit fantastiskt om något förlag ville översätta och ge ut mer av hans produktion på svenska.

   Egentligen gäller detta många av de bästa nittonhundratalets SF-författare. De svenska översättningarna är få och svåra att få tag i, vilket gör att det bara är finsmakarna som hittar dem. Många författare borde egentligen kunna locka en bred publik om deras verk fogades in i en lämplig omgivning. Men chansen att det händer är väl relativt liten, tyvärr.

   Kul att du läser bloggen – och att för att du kommenterar! Det är jättekul!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s