Andre Norton, Plague Ship (1956)

Andre Norton, Pestskeppet [Plague Ship] (1984 - Laissez faire produktion AB, Nova Science Fiction Pocket [12]) uncredited cover.
Andre Norton, Pestskeppet [Plague Ship] (1984 – Laissez faire produktion AB, Nova Science Fiction Pocket [12]) uncredited cover.
Pestskeppet. Det är en målande titel, eller hur? Man får associationer till digerdödens härjningar, till kringdrivande fartyg med besättningen kvidande i plågor, överhopade med stora varbölder och svartaktiga utsöndringar. Dessvärre är det inget sådant i Andre Nortons bok från 1956. Nej, det finns egentligen inte mycket kul alls i den här boken.

I centrum för boken står handelsskeppet Soldrottningen. Ett fristående handelsskepp med äventyrlig besättning, ett stycke hjältar i vardande. I andra ringhörnan finns den stora handelsorganisationen I.S. som vill lägga rabarber på våra hjältars handelskoncession med planeten Sargol och dess kattliknande invånare.

Soldrottningens besättning är knivsluga och lurar I.S. representanter trots alla käppar dessa försöker sätta i hjulen. Dessutom är de slipade förhandlare och lyckas fylla lastrummet med högar av värdefulla ädelstenar och rött aromatisk trä. Allt i utbyte mot lite kattmynta och ceder. Men när de strävar hemåt genom världsrymden börjar en efter en i besättningen att falla i mystiskt koma. Skeppet blir klassat som pestskepp och är fritt fram att skjutas ned av Rymdpatrullen. Hur skall de klara sig hur denna knipa? Svaret på det är (i korthet) att via ett mellanhopp i astroidbältet (där man avlurar en I.S.-station bränsle och syre) åka till Terra, parkera i den av radioaktivitet skyddade zoonen Svarta svedjan, för att sedan flyga med svävare till civilisationen för att kidnappa en läkare. Läkaren kan bevisa att pesten egentligen orsakas av genomskinliga kvalsterliknande rymdvarelser som följt med lasten av trä från Sargol, men för att detta skall godtas av rymdcivilisationen måste Soldrottningens besättning ta sig in i den intergalaktiska tv-studion och vädja till mänsklighetens godhet i en kuppad föreställning. Verkligen en enkel och smart lösning…

Det är naturligtvis en bok riktad till femtiotalets manliga ungdom. Men ömsom gäspar man, ömsom irriteras man. Vurmen för handelsmännen och deras koloniala handelsimperialism är oförståelig – det blir liksom indianerna som sålde Manhattan för några glaspärlor glorifierat i kubik. Dessutom parat med ett rent militäriskt inordnat regelverk för vem som får göra vad när och hur i rymden. Besättningens dådkraft biter inte på mig. Näe, ge mig lite riktiga personer. Och gärna ett riktigt pestskepp.

Andre Norton, Andrew North och Allen Weston är pseudonymer för Alice Mary Norton (som sedermera bytte namn till Andre Alice Norton).  – en mycket snabbproducerande SF- och fantasyförfattare som skrev böcker från 1950-talet och fram till sin död 2005. Hon är mest känd för sin Witch World-serie och kammade hem en radda priser under sin karriär. Men Pestskeppet är ingen höjdare.

Betyg: (1.5 av 5 | inte särdeles imponerande)

Andre Norton, Plague Ship (1964) cover by Ed Valigursky | credit ISFDB.
Andre Norton, Plague Ship (1964) cover by Ed Valigursky | credit ISFDB.
Andre Norton, Plague Ship (1971) cover by David Smee | credit ISFDB.
Andre Norton, Plague Ship (1971) cover by David Smee | credit ISFDB.
Andrew North, Espacionave Peligrosa [Plaque Ship] 1963 | credit ISFDB.
Andrew North, Espacionave Peligrosa [Plaque Ship] 1963 | credit ISFDB.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s