Mark S. Geston, Out of the Mouth of the Dragon (1969)

Mark S. Geston, Ur drakens mun [Out of the Mouth of the Dragon] (1975 - Delta Science Fiction [31]), cover by John Schoenherr.
Mark S. Geston, Ur drakens gap [Out of the Mouth of the Dragon] (1975 – Delta Science Fiction [31]), cover by John Schoenherr.
Ibland är det fint med författare som bara skrivit några få böcker. Lite lagom sådär, men gärna bra böcker. Mark S. Geston är en sådan författare. Första boken gavs ut när har var knappa 21 år. Imponerande tidigt – faktiskt!  Ur drakens gap som jag just lagt i från mig är hans andra bok utgiven 1969, även den skriven i unga år. Därefter verkade det som om han lade författarskapet åt sidan, rakade sig, rättade till slipsen och blev advokat.

Tre av Gestons böcker ingår i en svit om det slutliga kriget, om Harmagedon. Detta mytiska ord beskrivs i Uppenbarelseboken, dels som en plats, men framförallt som uppgörelsen mellan ont och gott. I Gestons bok är platsen Ängarna. Det är till Ängarna de kringresande profeterna kallar härskarorna, till eld och vansinne, ett krigsmaskineris benkvarn malande till tidens slut. Dit där döden rår.

Och ur drakens gap och ur vilddjurets gap och ur den falske profetens mun såg jag tre orena andar utgå, lika paddor.
 Uppenbarelseboken 16:13

Men trots krigets monumentala storlek misslyckas Harmagedon. Det var inte slutet. Mänskligheten överlever – om än mer splittrat och vanvettigt – och nya profeter kommer efter en tid. Det första falska Harmagedon följs av ytterligare ett, och ytterligare ett, tid efter tid, tills dess att den kvarvarande civilisationen är blott irrbloss i gamla ruiner. Men när kommer slutet?

Boken skildrar hur en ung man – Amon VanRoark – växer upp i en av de kvarvarande spillrorna till städer, bland bråten av tidigare generationers maskiner, byggnader och fordon. Ett nästintill medeltida samhälle där den samlande kraften är ett kyrkobygge. Amon hankar sig fram tills den dag han möter Timonias, profeten, som översköljer hans sinne med visionen om Ängarna. Det blir starten på vandringen mot tidens slut genom en värld i sönderfall.

Det är en poetisk, mörk dystopi. Stundtals briljant i dess antydningar om forntida storhet och stjärnfarande kontrasterat mot den sönderfallande världen. Om krigets sinnesförvridande absurditeter, om våldets inferno och samtidiga meningslöshet. Om trashankar och dårfinkar. Länders uppgång och fall. Handlingen varierar från traditionellt berättande till suggestiva passager, stundtals galenskap. Mot slutet reser Amon runt i ett fissionsdrivet tåg tillsammans med ett lik. Detta omaka par har förvånansvärt lätt att spörjas. I en annan passage skildras hur Amons öga på slagfältet slits loss av en mås och hur ögat blickar ner över infernot.

Den här boken är en av de bästa dystopier jag läst; konsekvent i sitt bildspråk och övertygande i sina absurditeter. Ett stycke konstverk. Läs om du har möjlighet – du kommer inte ångra dig.

Betyg: (4.5 av 5 | riktigt, riktigt bra)

Mark S. Geston, Out of the Mouth of the Dragon (1972).
Mark S. Geston, Out of the Mouth of the Dragon (1972).
Advertisements

2 thoughts on “Mark S. Geston, Out of the Mouth of the Dragon (1969)”

 1. Hej igen,
  det gläder mig att du lyfter fram den här! Jag läste den som tonåring när den kom ut för fyrtio år sedan. Och upplevde den då som kanske den starkaste dystopi jag läst, efter J.G. Ballards mästerverk “Kristallvärlden” (The Crystal World, 66).

  Jag minns att jag nämnde detta åt Sam J. Lundwall vid ngn SF-kongress vid samma tid,vilket gladde honom; den hade dittills bara sålts i några få ex…

  Mvh Mats

  Like

 2. Ja, den är fantastiskt stark! En av förra årets bästa läsupplevelser och en bok jag kommer att återvända till. Man får hoppas att Sam J. fick sålt fler exemplar längre fram. Och egentligen borde den ju ges ut ånyo för att den är så bra.

  Tack för tipset om J. Ballard och Kristallvärlden – låter som att jag borde nosa rätt på en kopia av den.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s