John Wyndham, Stowaway to Mars (1936)

John Wyndham, Fripassagerare till Mars [Stowaway to Mars] (1976 - Delta Science Fiction [45]).
John Wyndham, Fripassagerare till Mars [Stowaway to Mars] (1976 – Delta Science Fiction [45]).
När John Wyndham är bra är han strålande. Särskilt uppskattade jag Triffidernas uppror – en vacker och sorglig historia om ett Jorden där mänskligheten i ett slag nästan går under. Hans berättelser bottnar i den tidsanda som de skrevs i – det är samhället, värderingar och personer som skildras, inte teknik och framtidsdetaljer. Gammeldags SF, om man så vill. Fripassagerare till Mars kan sägas gå i den andan, även om den inte på långa vägar når upp i nivå med Triffidernas uppror.

Handlingen är förlagd till 1981, vilket är 45 år in i framtiden sett från när boken skrevs. I denna avlägsna framtid följer vi Dale Curtance, en känd pilot som satt mängder av rekord i lång- och snabbflygningar över polerna och ekvatorn. I början av boken är han fast på marken eftersom han lovat sin fru att lägga äventyren bakom sig. Inga våghalsiga flygningar, bara jobb och familjeliv. Men naturligtvis kan han inte avhålla sig – i hemlighet håller han på att bygga en rymdfarkost! Målet är att som första person ta sig till Mars. Något som av många – hans fru inkluderat – ses som ett självmordsuppdrag.

Efter diverse mankemang och övertalning av frugan kommer då den stora dagen då starten skall ske. En besättning om fem män stiger in i rymdfarkosten till tonerna av orkestermusik och hela Englands jubelkörer. Starten går och färden ut i rymden påbörjas. Allt går prima, förutom att det ganska snart visar sig att de fått en fripassagare – och till råga på allt en kvinna!

Delar av romanen rör spänningen mellan besättning och Joan Shirning, som är kvinnans namn. Dels rör konflikten hennes historia, en skröna om marsianska robotar, dels de faktum att hon är kvinna och de är män. Männens fernissa krackelerar och fram skymtar unken gammaldags kvinnosyn och erövringslusta.

Så småningom landar dock raketen på Mars och frågan om en marsiansk civilisations varande eller inte besvaras omgående. Mars är en döende planet där växtligheten vissnat och vattnet försvinner. Där finns människor (konstigt nog), men endast som en ledsam döende kultur omgärdad av robotar. Sejouren på Mars blir kort och intensiv och förvånansvärt våldsam för Curtance och hans besättning. Här finns elaka robotar, galna besättningsmän och konflikter med konkurrerande ryska rymdfarkoster. Ett smörgåsbord av händelser. Här finns också en kärlekshistoria – som också är det som möjliggör friheten.

Boken skrevs innan andra världskriget, rymdkapprustningen och Armstrongs kliv på månen och blir således en liten tidskapsel till anno dazumal. Synen att det skulle finnas liv på Mars förändrades ju mer vi lärde oss av teleskop, fysik och rymdsonder. Som ett ödets ironi deklamerade NASA precis att det finns vatten på Mars, om än små salta rännilar och inte robotgrävda kanaler. Och att det parallellt skulle utvecklats människor både på Jorden och på Mars är inte överensstämmande med hur vår vän evolutionen vanligtvis verkar.

Wyndhams skildring av kvinnans ställning och hennes inneboende egenskaper är förlegad. Samhället har gått framåt en bra bit sedan 1936 och åsikter som vid den tiden ansågs helt normala är idag endast förbehållna bakåsträvande konservativa samhällsmedborgare. Sammantaget sett är boken läsvärd, men mest som ett exempel på ett tidigt verk av någon som senare skrev riktigt bra böcker.

Betyg: (2.5 av 5 | viss charm, men ack så daterad)

 

John Wyndham, Die Reise zum Mars [Stowaway to Mars] (1973) cover by Karl Stephan.
John Wyndham, Die Reise zum Mars [Stowaway to Mars] (1973) cover by Karl Stephan | credit ISFDB.
John Wyndham, Stowaway to Mars (1972) cover bu Chris Foss.
John Wyndham, Stowaway to Mars (1972) cover by Chris Foss | credit ISFDB.
John Wyndham, Stowaway to Mars (1953) cover by Gordon Hutchings.
John Wyndham, Stowaway to Mars (1953) cover by Gordon Hutchings | credit ISFDB.
John Wyndham, Passagère clandestine pour Mars [Stowaway to Mars] (1951).
John Wyndham, Passagère clandestine pour Mars [Stowaway to Mars] (1951) | credit ISFDB.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s