Ferdinand Fitzschkloff, Uppror! (1974)

Ferdinand Fitzschkloff, Uppror (1974 - Lindfors förlag, Science Fiction Serien [14]).
Ferdinand Fitzschkloff, Uppror (1974 – Lindfors förlag, Science Fiction Serien [14]).
Detta måste vara en unik kreation. Ferdinand Fitzschkloff är en pseudonym för Gunnar Gällmo, en i mitt tycke riktigt bra översättare av engelskspråkig SF. Men här skriver han en roman som är en parodi på Gregory Kerns Kap Kennedy-böcker – utgivna på samma förlag och översatta av… just det han själv! Därtill är Gregory Kern pseudonym för E. C. Tubbs. Vi snackar meta-meta-meta-perspektiv!

Fitzschkloffs prosa är ganska kul, lite hoppande och studsande bland alla rymdskurkar, planeter och munhuggande besättningsmän – problemet är att Gregory Kerns serie som han parodiserar på i grundutförandet i sin tur är något av en parodi. En parodi på en parodi blir en … en, en, … jag vet inte vad. Att läsa detta med full behållning förutsätter att man verkligen gillar Gregory Kerns böcker och känner till alla karaktärer, annars blir det mest konstigt. Och Kap Kennedy är inte min typ av rymdhjälte. Förvisso är jag äldre än målgruppen, men Kap är en superhjälteperson med övermänskliga egenskaper som alltid gör allting rätt. Och hans goda medhjälpare i besättningen är även de parodier på andra karaktärer, såsom den exakte forskaren och den buffliga starka mekanikern. I Uppror! så blir alteregot Nick Sonny som Kap Kennedy fast än mer skruvad; även besätttning är ett antal hack mer skruvade. Och skruvat på redan skruvat blir till sist för mycket. Uppror! känns som intern humor, helt enkelt.

Jag gav upp tidigt, redan efter 40 sidor. Handlingen kanske utvecklades enormt längre fram i boken, men för min del var det redan för sent.

Betyg: (1 av 5 | endast för Kern-älskare)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s