Clifford D. Simak, Cemetery World (1973)

Clifford D. Simak, Åter till Jorden [Cemetery World] (1975 - Delta Science Fiction [23]), cover by Jack Gaughan.
Clifford D. Simak, Åter till Jorden [Cemetery World] (1975 – Delta Science Fiction [23]), cover by Jack Gaughan.
Jordens roll som mänsklighetens nav gick upp i rök i och med slutfasen på det som kom att kallas Sista Kriget. Medan stora krigsmaskiner strök fram över jordytan flydde de människor som hade möjlighet i rymdskepp ut mot nya planeter. Och av de som inte kunde fly dog merparten i krigets fasor. Civilisationen slogs ut.

Mänsklighetens nya hem blev kolonierna, en rad världar och en växande interplanetär civilsation. Men drömmen om urhemmet fanns kvar, som en gnagande rest. Och där det finns drömmar finns det pengar att tjäna. Företaget Kyrkogården växte fram, vars affärsidé var att ombesörja jordfästning och gravvård på Jorden för alla stjärnfarare som söker den eviga vilan. Hit anländer Fletcher Carson, men av helt andra orsaker. Med sig har han roboten Elmer och skapelsen Vildhästen. Elmer tillverkades på jorden som en reparationsrobot åt krigsmaskinerna, men fördes med kolonisatörerna ut i rymden. Nu vill han hem. Och Vildhästen? Jo, det är en maskin som Fletcher och Elmer byggt för att skapa en symfoni. Vildhästen kan omvandla intryck, miljöer och stämningar till musik och Fletcher har bestämt sig för att göra en symfoni om Jorden.

Men väl på Jorden urartar första mötet med Kyrkogården till konflikt och Fletcher, Elmer och Vildhästen flyr ut i vildmarken. I tumultet kommer Cynthia Lansing med på färden. Precis som Fletcher kommer hon från planet Alden och har skickats av en gemensam vän för att om möjligt hjälpa Fletcher med symfonin, samt att tillsammans försöka hitta en legendarisk skatt kvarlämnad av Anachronianerna i slutet av kriget. Vadå Anachronianer tänker ni? Vad är det? Jo det är mytiska rymdvarelser som ingen sett, men som en del ändå tror finns. På alla befolkade världar finns lämningar som pekar på existensen av dessa varelser, men inga levande Anachronianer har någonsin hittats.

Denna lilla hop ger sig ut i vildmarken på långvandring. Längs vägen möter de enkla bondebosättningar, kringströvande stråtrövare, jagande stålvargar, spöklika skuggvarelser och enorma krigsmaskiner. Och lite tidsresor. Hittar de skatten? Vem vet – läs boken så får ni svaret.

Det finns ett betydande inslag av planlöshet i den här boken. Handlingen går framåt, det är spännande, rent av intressant, men den bärande tråden är svår att skönja. Vad är det som drivit de båda huvudpersonerna till Jorden? Och varför är Kyrkogården ond? Efter att ha läst ut boken  skummade jag igenom de tre första kapitlen en gång till och då blev det något klarare, om än inte klart som korvspad.

Det blir sammanfattningsvis ett nja i betyg från mig. Simak har ett gott hantverk och skildrar både miljöer och personer (och spöken, maskiner, robotar och aliens) på ett överhövan gott sätt, men sedan var det där med den planlösa/meningslösa handlingen. Vid något tillfälle tänkte jag faktiskt på det episka norska barnprogrammet Bröderna Dal och professor Drummels hemlighet – du som var ung på 1970- och 1980-talen förstår nog vad jag menar. Men som apokalyptisk skildring är det trevligt att se ett Jorden som återhämtat sig, istället för det gängse förlorade paradiset.

Betyg: (3.5 av 5 | bättre kan han)

Clifford D. Simak, Cemetery World (1973) cover by Vincent di Fate.
Clifford D. Simak, Cemetery World (1973) cover by Vincent di Fate.
Clifford D. Simak, Cemetery World (1983) cover by Frank Kelly Freas.
Clifford D. Simak, Cemetery World (1983) cover by Frank Kelly Freas.

Clifford D. Simak, I giorni del silenzio [Cemetery World] (1977).
Clifford D. Simak, I giorni del silenzio [Cemetery World] (1977).
Clifford D. Simak, Le dernier cimetière [Cemetery World] (1975).
Clifford D. Simak, Le dernier cimetière [Cemetery World] (1975).
Clifford D. Simak, Moeder Aarde NV [Cemetery World] (1976), cover by Victor Linford.
Clifford D. Simak, Moeder Aarde NV [Cemetery World] (1976), cover by Victor Linford.
 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s