Sam J. Lundwall (Ed.), Det hände i morgon 2

Sam J Lundwall (Ed), Det hände i morgon 2 (1974 - Delta Science Fiction [10], Sweden), cover by Erling Ericsson
Sam J Lundwall (Ed), Det hände i morgon 2 (1974 – Delta Science Fiction [10], Sweden), cover by Erling Ericsson
Det skall sägas på en gång: det är svårt att göra en bra antologi, men lätt att göra en dålig. Det svåra ligger i att hitta rätt ton och sammanhang, så att delarna tillsammans bygger en enhet. Särskilt svårt blir det när det skall skohornas in många olika skribenter i en och samma volym.

Det hände i morgon 2 utkom 1974 och innehåller 12 stycken noveller av lika många författare. De flesta av texterna är korta, handplockade från olika tidskrifter och antologier av den gamle räven Sam J. Lundwall. Den är en del i en serie (som i sin tur ingår i den större serien Delta SF) om inalles 18 volymer som gavs ut 1974 till 1983.

Jag är inte överdrivet förtjust i alltför korta noveller: de tenderar att bli putslustiga snarare än mustiga. Det krävs helt enkelt väldigt mycket av författaren (och översättaren) för att få till en medryckande historia på ett fåtal sidor. Så är också fallet i denna antologi – de kortaste historierna är av varierad kvalitet. Egentligen är det bara tre historier som lyfter boken: Kvinnlig intuition av Isaac Asimov, Det blygsamma geniet av Vadim Shefner och Alpha Ralpha Boulevard av Cordwainer Smith.

Om vi börjar med Asimov så finns det ju en anledning till att han är så brett älskad. Karln kunde skriva. I novellen Kvinnlig intuition kallas den pensionerade robotpsykologen Susan Calvin tillbaka till U.S. Robots and Mechanical Men för att försöka bringa klarhet i vad som orsakade hennes efterträdares död. Denne man – Clinton Madarian – är Susans motsats: utåtriktad, färgsprakande och extrovert. Men nu är han död, sprängd i luften tillsammans med den senast utvecklade positronhjärneroboten JN-5, eller Jane som hon också kallades. Dr Calvin löser mysteriet genom sin kunskap i robotpsykologi och robotikens tre lagar.

I Det blygsamma geniet får vi ta del av rysk science fiction av äldre märke, där Vadim Shefner på ett intressant sätt illustrerar den så annorlunda sovjetiska verkligheten. Novellen kretsar kring en uppfinnare vars uppfinningar inte förstås av omgivningen, och hur hans liv omgärdas av sociala och äktenskapliga misslyckande tills dess det tar en vändning. Lågmäld och annorlunda novell.

Men min absoluta favoritnovell i den här samlingen är Alpha Ralpha Boulevard. Cordwainer Smiths framtidskildring har en häftig vitalitet och språket är egensinnigt och vackert. Handlingen utspelar sig i en framtida värld, närmare bestämt Frankrike 14000 år från nu, där ett par finner sig vara i Paris, begåvade med språkfärdigheter och nya minnen skapade av de styrande datorintelligenserna. Miljön innehåller blandning av riktiga människor, robotar och varianter av människoliknande djur. Men vilka minnen är äkta och vilka är planterade? Älskar de verkligen varandra på riktigt? För att få ordning på intrycken ger de sig av på en pilgrimsvandring till en orakelliknande dator på ett osannolikt berg. Det är en fantasifull berättelse med fantastiska miljöer – jag är helt klart sugen på att läsa mer Cordwainer Smith.

Sammanlagda omdömet för antologin blir: (3 av 5 | blandad berg-och-dalbana)

Hela innehållsförteckningen, inklusive länkar till de nätresurser jag kunnat finna kommer här:

Astounding Science Fiction (1947 - contains Eric Frank Russell, The Hobbyist) | credit ISFDB.
Astounding Science Fiction (1947 – contains Eric Frank Russell, The Hobbyist) | credit ISFDB.
Cordwainer Smith, You Will Never Be the Same (1963 - collection, includes Alpha Ralpha Boulevard), cover by Ron Bradford | credit SFDB.
Cordwainer Smith, You Will Never Be the Same (1963 – collection, includes Alpha Ralpha Boulevard), cover by Ron Bradford | credit SFDB. I crave for this book, badly. Great cover!
Flug zum Alpha Eridani (1970 - anthology of Russian SF, including Vadim Shefner's Ein bescheidenes Genie) cover by Horst Hussel | credit ISFDB.
Flug zum Alpha Eridani (1970 – anthology of Russian SF, including Vadim Shefner’s Ein bescheidenes Genie) cover by Horst Hussel | credit ISFDB.
William Tell, Of All Possible Worlds (1960 - collection containging The Tenants), cover by Blanchard | credit ISFDB.
William Tell, Of All Possible Worlds (1960 – collection containing The Tenants), cover by Blanchard | credit ISFDB. Simplistic, but interesting cover.
Advertisements

3 thoughts on “Sam J. Lundwall (Ed.), Det hände i morgon 2”

 1. Hej!

  Och Kosmisk klåda av Robert Sheckley heter “Starting from Scratch” i orginal och är från 1970.
  Det är lite frustrerande när sådant inte anges i en bok..

  MvH Mats

  Like

  1. Toppen – uppdaterade detta direkt. Ibland förstår man ju vilken titel som avses, men här var det inte lätt. Att översätta titeln “Starting from Scratch” till “Kosmisk klåda” har ju förvisso en humoristisk touch.

   Like

   1. Hej åter! Det utkom en mkt fin antologi i höstas; Om tidskriften Häpna! Med många noveller ur o historieskrivning om.
    Noveller (nyöversatta) av nämnde Sheckley, Wyndham,
    Bradbury mfl mfl.

    Boken (Heidi förlag) har fått nästan ingen uppmärksamhet (skandal!)
    Det vore roligt att se den “avhandlas” på den här sajten!

    MvH Mats Paulsson, Linköping

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s