David S. Garnett, Mirror in the Sky (1969)

David S. Garnett, Spegel i skyn [Mirror in the Sky] (1975 - Delta Science Fiction [27])
David S. Garnett, Spegel i skyn [Mirror in the Sky] (1975 – Delta Science Fiction [27])
I början på veckan gjorde jag en visit å yrkets vägnar i Uppsala. Ni vet en sådan där helt vanlig jobbresa: flyg upp, möte, möte, möte, några öl, sova hotell, möte, möte, flyga hem. Varje dag färdas många tusen svenskar på liknande resor; små myror i den stora stacken. Vis av erfarenheten hade jag med mig lite litteratur på resan, dels Suzy McKee Charnas briljanta Walk to the End of the World och dels David S. Garnetts Spegel i skyn. Den förstnämnda avslutade jag på vägen upp (recension kommer snart), och den sistnämnda läste jag i ett svep på Arlanda och i flyget hem. En ganska snabb läsning, således.

Spegeln i skyn är en skildring av ett evigt, tillsynes meningslöst krig mellan människor och kräldjur. Kriget böljar fram och tillbaka på olika planeter, ibland med nederlag och ibland med segrar. Krigsmaskineriet växer och en allt större del av befolkningen involveras i kriget. Bokens namnlöse huvudperson är en blott 16-årig gosse som tvångsrekryteras in i vansinnet. Boken skildrar hans resa till kriget och hans senare insatser på marken i strid. Utav en biologisk nyck är han en av få som inte klarar de droger som alla soldater luras i. Detta gör att han kan se och reflektera över sakernas tillstånd utan att ha sinnena bedövade.

En stor del av boken är skildringar av strider, hur små och stora trupper av människor pepprar på små och stora grupper av kräldjur. Vår odrogade hjälte ställer sig frågande till varför det inte är någon skillnad mellan kräldjuren och människorna. Alla har de identiska dräkter och vapen – kräldjur och människa särskiljs endast med påmålade emblem som byts lite då och då. Dessutom, varför har alla stridande enkla vapen och varför exploderar dräkterna om de blir träffade? Men vad kan man göra? Det är skjuta eller skjutas som gäller.

Ganska snart förstår man som läsare att det är något lurt med det hela. Till sist inser även vår hjälte detta när han upptäcker att slagfältet alltid är detsamma, bara det att man attackerar från olika håll. Man skulle kunna tro att avslutningen av boken därför skulle vara ett enda stort avslöjande, där vår namnlöse soldat exponerar den Stora Lögnen och vinner prinsessan och halva kungariket. Men icke. Avslutningen är letargiskt avsomnande där hjälten blir en accepterande soffpotatis. Vi lämnas med den stora frågan om varför jorden involverats i en jättehumbugstrid med hittepå-kräldjur.

En viss likhet finns med andra krigsskildringar. Jag tänker dels på Robert Heinleins Starship Troopers i skildringen av unga män på väg till strid och i stridens hetta, men själva tankeverket är inte helt ovanligt inom SF. Vad jag kan förstå är detta enda översättningen till boken, och på engelska finns endast en utgåva. Även om antalet olika upplagor av en bok inte alltid är liktydigt med kvalitet så finns där ändå finns en viss generell fingervisning. Sammantaget är boken en lättare förströelse utan någon längre eftersmak. Som ett ljummet glas vatten, vilket släcker törsten men knappast mer.

Betyg: (2,5 av 5 | någorlunda anständig)

Dav Garnett, Mirror in the Sky (1969), cover by Richard Powers | credit ISFDB
Dav Garnett, Mirror in the Sky (1969), cover by Richard Powers | credit ISFDB. I get more and more fond of Richard Power’s covers. This one is surrealistic and scary – a good illustration of the raging madness of the great space war.
Advertisements

2 thoughts on “David S. Garnett, Mirror in the Sky (1969)”

  1. Om du skulle råka ha vägarna förbi Upsala i början av någon mer månad vill jag gärna tipsa om sf-pubmötena som äger rum första helgfria tisdagen. Fast du kanske redan har koll på dem, förstås. Ett annat tips är att besöka Tomas Anderssons antikvariat, bakom universitetshuset. Där finns ibland en del sf-godis.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s