Robert Silverberg, Hawksbill Station (1968)

Robert Silverberg, Tidens fångar [Hawksbill Station] (1985 - Delta Science Fiction [184]).
Robert Silverberg, Tidens fångar [Hawksbill Station] (1985 – Delta Science Fiction [184]).
Tid är ett besynnerligt begrepp. Jo vi har sekunder och minuter, veckor, månader och år, men likväl är det som om tiden kan gå snabbt och långsamt på samma gång. Ett par minuter i en bilkö kan kännas plågsamt långsamma, barnens metamorfos från bebisar till tonåringar svindlande snabb, och en väderbiten ek tillsynes inert och oändlig med veckad bark och knotiga grenar. Men bilköer, bebisar och ekar är alla dagfjärilar i de längre tidsperspektiven, den tid där planeter bildas och livet evolverar fram.

Robert Silverbergs roman Tidens fångar jobbar just med korta och långa tidsperspektiv. Handlingen utspelas på Hawksbillsbasen, en liten klunga dystra hus på en blåsig udde. Basen är ett fängelse dit politiska dissidenter, upprorsmakare, och andra motståndare till den syndikalistiska regeringen förpassats. Det är en öde plats med enbart män, isolerade på en karg kust. Men inga fångvaktare behövs –  Hawksbillsbasen befinner sig nämligen en miljard år tillbaka i tiden, i kambrium. Inget liv finns på land, inga växter, inga djur. Endast haven är levande; fullt av trilobiter och octoceratiter, kalkstenens fossil som har kommit till liv.

Boken skildrar livet på basen. Vardagen är vardag även i kambrium, om än mer speciell. Att ryckas bort från sin tid, deporterade i en tidsmaskin (skapad av ett geni: Hawksbill) utan möjlighet att ta sig hem nöter på människorna. Många blir galna, antingen suicidala eller maniska. Men där finns en kärna av män som upprätthåller vardagen, som rutar in och fördelar arbetsuppgifter. Fiskar trilobiter. Vårdar sjuka. Fixar lunch.

Efter ett långt uppehåll kommer en ny fånge till lägret. Ovanligt ung och svår att lära känna. Han beter sig underligt. Är han en spion? Men hur kan det komma sig – tidsresorna går ju bara att utföra åt ett håll.

Boken hoppar mellan dåtid och nutid (även om nutiden är kambrium, och dåtiden tidigt 2000-tal), vilket ger möjlighet att fördjupa karaktärerna och förstå vad som gjort att de hamnat där de hamnat. Tiden och isoleringen tär på människorna, och framförallt att det inte finns någon utväg. Men den unge mannens ankomst bryter detta – kanske kan tidsresor ske även framåt i tiden? Vad betyder detta för basen och alla dess invånare?

Detta är en utomordentligt bra SF-bok, må jag säga. Den har alla delar man kan begära: djupa karaktärsporträtt, svindlande tankar och gott berättande. Och trilobiter.

Robert Silverberg, Hawksbill Station (1968), cover by Pat Steir.
Robert Silverberg, Hawksbill Station (1968), cover by Pat Steir | credit ISFDB.
Robert Silverberg, Hawksbill Station (1970), cover by Don Ivan Punchatz.
Robert Silverberg, Hawksbill Station (1970), cover by Don Ivan Punchatz | credit ISFDB. Great piece of art – I wish I owned this copy.
Robert Silverberg, Hawksbill Station (1970).
Robert Silverberg, Hawksbill Station (1970) | credit ISFDB. One of many SF covers with disco feeling.
Robert Silverberg, Hawksbill Station (1978), cover by Paul Alexander.
Robert Silverberg, Hawksbill Station (1978), cover by Paul Alexander | credit ISFDB. Crazy, cool machine. Just look at the size of those watches!
Robert Silverberg, Hawksbill Station (1978).
Robert Silverberg, Hawksbill Station (1978) | credit ISFDB.

Robert Silverberg, Les déportés du Cambrien [Hawksbill Station] (1978).
Robert Silverberg, Les déportés du Cambrien [Hawksbill Station] (1978) | credit ISFDB. I like these graphic covers. Extra plus for the black and grey.
Robert Silverberg, Les déportés du Cambrien [Hawksbill Station] (2002), cover by Jackie Paternoster.
Robert Silverberg, Les déportés du Cambrien [Hawksbill Station] (2002), cover by Jackie Paternoster | credit ISFDB.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s