Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1967)

Clifford D. Simak, Förvandlaren [The Werewolf Principle] (1984 - Delta Science Fiction [173]).
Clifford D. Simak, Förvandlaren [The Werewolf Principle] (1984 – Delta Science Fiction [173]).
Hittills har sommaren varit en intensiv rad av släktingar, vänner, och grillmiddagar på västsidan av ladan, stundom infolierat med fasadmålning och tuktning av björnbär och alm. Det vill säga precis som vanligt, och precis som det skall vara. Jag har förvisso en bild av mig själv lojt tillbakalutad i en solstol läsandes gula SF-böcker alltmedan solen lapar mina ben. Men det kommer väl tids nog, när barnen är större och huset färdigrenoverat. Eller inte – vi får se.

Fram till dess fortsätter jag att läsa om kvällarna, i blåtimmen. Den senaste boken är Förvandlaren av Clifford D. Simak, utgiven av Delta Förlag 1984 i sedvanligt illgult kartonnage. Simak är en i raden av SF-kändisar och omöjlig att runda om man arbetar sig bakåt genom SF-historien. Han har fått tre Hugo-priser, en Nebula och utsågs 1977 till stormästaren av Science Fiction and Fantasy Writers of America. Pretty famous, med andra ord.

I Förvandlaren (på engelska The Werewolf Principle) kretsar historien om en man som hittats svävande i rymden i en liten räddningskapsel. Det är inga kroppsliga fel på honom, men hans minne av rymdresan är helt borta. Faktum är att de flesta av hans minnen är ålderdomliga, från en tidigare tid av jordens historia. Han får namnet Andrew Blake, och skrivs ut från sjukhuset med förhoppningen att han skall kunna hitta en balans i tillvaron. Men näpp-näpp, det är nu som det börjar spåra för den gode Blake.

Han drabbas av oförklarliga minnesluckor, bland annat vaknar han till liv naken i en kraftig regnstorm med fragment av vargdrömmar. Gradvis gör sig det förflutna mer och mer påmint och minnet sipprar tillbaka. Han är inte bara Andrew Blake, utan en person sammanfogad av tre personligheter, varav två rymdvarelser. Denna unika treenighet kan skifta hamn mellan Sökare (en vargliknande rymdvarelse från en kall planet), Tänkare (en pyramidliknande sak från en varm planet, vars tillvaro är processande av fakta och skapande av skeenden) och Förvandlare (den mänskliga delen av honom). Hur kunde det bli så?

Andrew Blake är egentligen resultatet av ett experiment som gjordes för 200 år sedan, en biokemiskt förändrad människa försedd med psyket av en annan man och given uppdraget att utforska rymden efter intelligens. Blake hade också försetts med förmågan att utforska främmande varelser genom att uppgå i deras psyken, men resultatet blev oväntat nog sammanfogningen av flera personligheter och förmågan att byta skepnad. Sökares varglika utseende skapar problem och de blir jagande som varandes monster, en varulv. Men tag det lugnt, gott folk – det slutar lyckligt. Det blir till och med lite kärleksvibbar och gullegull, vilket inte alltid är fallet i SF-böcker.

Simak var otvivelaktligen en stor talang och en god skribent. Även om handlingen beskriven ovan verkar lite lagom crazy så blir den trovärdig med Simaks penna (och i Agneta Sneibjergs utmärkta översättning). Historien flyter på genom boken och personerna ges utrymme att växa. Sammantaget en god bok, men inte en bok man blir översvallande lycklig av.

Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1967) cover by Richard Powers | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1967) cover by Richard Powers | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1968) cover by Richard Powers | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1968) cover by Richard Powers | credit ISFDB.

Clifford D. Simak, L'ospite del senatore Horton [The Werewolf Principle] (1968) | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, L’ospite del senatore Horton [The Werewolf Principle] (1968) | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, Het Weerwolfprincipe [The Werewolf Principle] (1970) | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, Het Weerwolfprincipe [The Werewolf Principle] (1970) | credit ISFDB.

Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1971) | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1971) | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1977) | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1977) | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1982) | credit ISFDB.
Clifford D. Simak, The Werewolf Principle (1982) | credit ISFDB.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s