Dénis Lindbohm, Eden utan Adam (1975)

Dénis Lindbohm, Eden utan Adam (1975 - Lindfors Förlag, Science Fiction Serien [20]).
Dénis Lindbohm, Eden utan Adam (1975 – Lindfors Förlag, Science Fiction Serien [20]). Lite underligt att en bok om universums sista man har TVÅ män på omslaget. I övrigt ett snyggt omslag: gillar det håriga kattögat.

Eden utan Adam kretsar kring tanken att vara sist, att vara ensam av sitt slag, en dinosaur bland hermelinerna. I Dénis Lindbohms bok är det huvudpersonen Tommy Lan som är ensam. Universums ensamaste man. Tillika universums enda man.

I bokens inledning vaknar Tommy upp ur sin kryosömn i sitt lilla rymdskepp, men i stället för att att sussat sött i trettio år som var planen, så har han varit utslagen i tiotusentals år. Under den tidsrymd som passerat har istider kommit och gått på jorden, och inget är sig likt. Någon gång har alla män försvunnit och kvar finns bara kvinnor. Kvinnor som förökar sig med partenogenes, eller så kallad jungfrufödsel.

Assexuell förökning förekommer faktiskt hos ganska många djurgrupper, i synnerhet enklare ryggradslösa kryp, exempelvis mikroskopiska hinnkräftor som som trivs i olika vattensamlingar. Fenomenet förekommer mer sällsynt hos ryggradsdjur, exempelvis olika ödlearter. Ibland kan djur varva könlig förökning och jungfrufödsel beroende på förutsättningarna i miljön – nackdelen med könlig förökning är att det tar tid, fördelen är att den skapar möjlighet för blandning av arvsanlag. I Lindbohms bok är alla varelser på planeten honor. Inga män. Inga hanar. Nope, nada, gone.

Vad händer då när en stilig manlig rymdresenär dimper ned i ett samhälle med bara kvinnor? Den kvinnliga befolkningen tror inte på Tommys förklaringar om att han är människa. Den växande hypotesen är att han är en parasit och hans sädesceller avsedda att infektera de riktiga människornas kroppar. Hans kön undersöks grundligt.

Visst låter det lite som manus till en nakenrulle? Och det blir lite tjatigt. Handlingen i korthet: En brilljant forskare kärar ner sig i Tommy, och de flyr i ett flygplan. Planet störtar i djungeln och Tommy blir räddad av en djungelstam som ser honom som en gudom. Han blir tvungen att befrukta stammens alla kvinnor på löpande band. När hans libido sviktar flyr han även detta, men blir fångatagen ånyo av mer civiliserade krafter. Tommy blir återigen räddad av den brilljanta forskaren och flykten återupptas.

Lindbohm har levererat en rad minnesvärda SF-böcker, med ett författarskap  präglat av experimentlusta och oväntade tankesprång, samt med en inbyggd kritik av samhällskroppen och bristen på människans frihet – klassiska SF-teman. Dock orkar han inte alltid hela vägen fram med handlingen och stilistiken. Eden utan Adam tillhör inte hans bästa böcker. Det blir lite mycket penis och dåndimpande damer. Jag förstår liksom inte varför alla dessa smarta kvinnor inte bara skjuter skallen av Tommy på en gång, och låter livet fortlöpa som vanligt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s