Jack Vance, The Pnume (1970)

Jack Vance, Pnumerna [The Pnume] (1986 - Nova Science Fiction Pocket [29]) uncredited cover.
Jack Vance, Pnumerna [The Pnume] (1986 – Nova Science Fiction Pocket [29]),  cover by H.R van Dongen.
Allt har ett slut, så även serien Planet of Adventure av Jack Vance. Det har varit en trevlig och fartfylld läsning genom fyra böcker och det är med visst vemod jag nu lägger ifrån mig Pnumerna, den sista av fyra böcker i serien. Den gode Vance lyckas hålla lågan uppe ända till slutet.

De första tre böckerna hittar ni här, här och här. I korthet handlar sviten om jordbon Adam Reith som strandat på den avlägsna planeten Tschai och hans strävan att hitta ett sätt att ta sig hem. Tschai bebos av en rad olika stjärnfarande varelser – chascher, wankher, dirdirer och pnumer – vilka sedan långt tid står i konflikt med varandra. På ett näst intill magnetiskt sätt hamnar Reith gång på gång i händelsernas centrum och tröskar sig fram som en omvälvande geopolitisk kraft som för alltid förändrar de olika rasernas sätt att hantera varandra och alla de människor som också bor på Tschai (ditflyttade av dirdirerna för tusentals år sedan). Han har fått människorna att störta chascherna, han har fått wankherna att kasta ut wankmännen, han har gått levande ur dirdirernas människojakter.

Hur går det då för vår hjälte Adam Reith i fjärde boken? Boken börjar med att han blir kidnappad av pnumerna – Tschais ursprungliga invånare. Pnumerna bor i grottsystem i jorden och betraktar livet på ytan som något av ett skådespel. Pnumerna samlar på historien, antecknar och bevarar allt. De har ett museum kallat Evigheten, dit Adam Reith skall föras för att bli förvandlad till en bildstod. Dock, på vägen dit lyckas Reith fly från sina kidnappare och tar sig genom en rad äventyr ut på jordytan igen, tillsammans med en pnumkvinna. Tillsammans reser de genom Tschais länder, helat tiden jagade av pnumerna. Boken slutar med att Adam Reith återförenas med sina vänner Traz och Anacho som har slutfört bygget av rymdskeppet. Tillsammans lämnar de Tschai med sikte mot jorden. Ett ganska abrupt slut, kan tilläggas.

Jack Vance är en riktigt bra författare och förvånansvärt okänd i Sverige, trots att vi som befolkning är storkonsumenter av fantasy och SF. Förhoppningsvis kan det bli ändring på detta, inte minst om någon av hans böcker blir till spelfilm.

Over and out – tack Jack.

Jack Vance, The Pnume (176) cover by Peter Goodfellow.
Jack Vance, The Pnume (176) cover by Peter Goodfellow.

Jack Vance, Fuga di Tschai [The Pnume] (1971) cover by Karel Thole.
Jack Vance, Fuga di Tschai [The Pnume] (1971) cover by Karel Thole.
Jack Vance, De Pnume [The Pnume] (1971) cover by Frank Stoovelaar.
Jack Vance, De Pnume [The Pnume] (1971) cover by Frank Stoovelaar.

Jack Vance, The Pnume (1970) cover by Jeff Jones.
Jack Vance, The Pnume (1970) cover by Jeff Jones.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s