Robert Heinlein, Glory Road (1963)

Robert Heinlein, Glory Road (1971), cover by Bruce Pennington | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1971), cover by Bruce Pennington | credit ISFDB.

Robert Heinlein är ett av de stora namnen inom tidig science fiction, med ett gäng Hugo-priser i bagaget och karriären krönt med SF-stormästartiteln för sin livsgärning 1975. Prisregnet till trots är han inte en av mina husgudar, direkt. Visst, han kan skriva och han gör riktiga ROMANER, med dialog och handling, början och slut (vilket är mer än vad man kan säga om vissa SF-författare). Men dessvärre är de flesta Heinlein-böcker jag läst daterade, förbisprungna av tiden, lite som dammiga dinosaurier som står kvar i vägrenen när tåget mot framtiden gått.

För en tid sedan gav jag mig i kast med att läsa Ärans väg, utgiven i översättning på Delta förlag 1975. Omslaget är legendariskt, med en barbröstad yppig kvinna, drake med pil i ögat och en dvärg i betjäntkläder. Illustratören Bruce Pennington har verkligen gått in för uppgiften med hull och hår. Omslaget signalerar också att boken är mer av ett fantasy-verk än SF, även om sådana gränsdragningar inte alltid är lätta att dra.

Evelyn Cyril “E.C.” Gordon, mer känd som Easy, eller Scar för sitt stora ärr i ansiktet, hamnar i Europa på sin väg hem till USA. Han har tjänstgjort som soldat i ett krig i Asien, och är vankelmodig om tillvaron och framtiden. Han vill återvända till universitetsstudierna, men är mer eller mindre pank. Genom skicklighet med kort vinner han ett antal andelar i ett stort hästlotteri och hoppas på jackpotten. Men ödet vill annorlunda – i stället för att återvända till staterna svarar han på en annons i tidningen där man letar efter en hjälte.

“Är ni en feg stackare? I så fall är det här inte något för er. Vi är i starkt behov av en modig man. Permanent anställning, mycket hög lön, ärorika äventyr, stor fara”

Den som skrivit annonsen är Star – den vackra damen på omslaget av romanen – och annonsen är direkt riktad till E.C. som potentiell hjälte. Det är inte helt lätt att förklara resten av bokens handling, annat än att den i stort handlar om de äventyr Star, Oscar (det namn E.C. tar sig) och Rufo (den äldre betjänten på omslaget). Trion tar sig till en annan planet i jakt efter Fenix ägg som är bortrövat av en ondskefull kraft. För att komma dit måste de hugga sig fram genom en hoper olika elaka typer, jättelika råttor och stora drakar. Emellan pilbågarna och svärden, monstren och drakarna, blir Star och Oscar kära och gifter sig med en enkel ceremoni. När ägget väl är bärgat visar det sig att Star inte är en 20-årig kvinna utan en mer än hundra år gammal vishet, kejsarinna över flera planetsystem. Och det har Oscar svårt att förlika sig med, eller snarare det faktum att han inte konstant är i centrum.

Heinlein har en tröttsam grabb-käck stil i boken, där hjälten Oskar med nutida glasögon framstår som en djävla knöl. Han har ett uppblåst ego, behandlar kvinnor som mindre värda. Han daskar Stars rumpa över knät, som en gammeldags barnbestraffning, och han gör ner henne verbalt gång på gång. Det är ganska tröttsamt, minst sagt, och visar tydligt hur pass mycket samhället förändrats under de 50 år som gått sedan boken publicerades första gången. Kanske var den precis lagom tuff och linje med efterkrigsbarnens ungdomslitteratursmak, vad vet jag. Själv hade jag svårt att läsa sista tredjedelen som handlar om Stars och Oscars relation efter det att alla hjältedåd är kirrade. Hellre mer drakar, svärd och eldsklot, än manliga idioter.

Ni behöver inte läsa den här boken. Jag lovar.

Robert Heinlein, Glory Road (1963) cover by Irv Docktor | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1963) cover by Irv Docktor | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1963) cover by Emsh | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1963) cover by Emsh | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1963) | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1963) | credit ISFDB. Gorgeous cover in its simplicity. Who would dare to make a similar cover today?
Robert Heinlein, Glory Road (1965) uncredited cover |credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1965) uncredited cover |credit ISFDB. A young woman in a pose, on the dance floor? I fail to see the science fiction in this cover. #fail
Robert Heinlein, Glory Road (1966) cover by Paul Lehr | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1966) cover by Paul Lehr | credit ISFDB.  Classic ‘floating orange in space’ cover. Boring, but good.
Robert Heinlein, Glory Road (1969) uncredited cover | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1969) uncredited cover | credit ISFDB. Star and Oscar are semi-naked, Rufo blessedly fully clothed. A menagerie of large rats, dragons, guy with hand-feet, and six-legged ‘under-the-bed-monster’ are eagerly waiting to attack.
Robert Heinlein, Het Pad Van Roem [Glory Road] (1970) cover by Jos van Amsterdam |credit ISFDB.
Robert Heinlein, Het Pad Van Roem [Glory Road] (1970) cover by Jos van Amsterdam |credit ISFDB. Oh, so very Dahli, and so very dull. Behold La Portada di Antofagasta on the top.
Robert Heinlein, Glory Road (1978) cover by Tim White | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1978) cover by Tim White | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1980) uncredited cover | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1980) uncredited cover | credit ISFDB. Robin Hood hats and giant with club, why not?
Robert Heinlein, Glory Road (1981) cover by Tim White | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1981) cover by Tim White | credit ISFDB. No, Star, look behind you! There is a DRAGON there!!!
Robert Heinlein, Glory Road (1996) cover by Clyde Caldwell | credit ISFDB.
Robert Heinlein, Glory Road (1996) cover by Clyde Caldwell | credit ISFDB. The youngest, but yet the most outdated cover in this collection. I love the Glory Road font.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s