Jack Vance, The Languages of Pao (1957)

Jack Vance, Språken på Pao [The Languages of Pao] (198 - Delta Science Fiction [120], Sweden), uncredited cover artist.
Jack Vance, Språken på Pao [The Languages of Pao] (1980 – Delta Science Fiction [120], Sweden), uncredited cover artist.
Härom veckan hissade jag Jack Vance till SF-skyarna efter att ha läst hans fantasy-stinna verk Den döende jorden. Ungefär samtidigt slumpade det sig så att jag fick hem en ny Vance-bok i en laddning böcker inhandlade på nätet i lyckoruset efter en bättre middag. Denna gång var det Språken på Pao, utgiven av Delta Förlag 1980 i översättning av Agneta Sneibjerg.

Språken på Pao har en ramhandling som innefattar den eviga kampen mellan ont och gott. I detta fallet utspelad på planeten Pao i en avlägsen framtid. Pao har en stor och förvånansvärt rigid och långsam befolkning, i vart fall i politisk bemärkelse. Paoanerna ogillar förändringar och planeten styrs som en arvsrätt, där parnarchen regerar. I bokens inledning mördas den vördade ledaren i en kupp orkestrerad av Bustamonte, den högste rådgivaren och brodern till panarchen. För att slutföra kuppen skall även parnachens nioåriga son Beran Panasper bringas av daga, men gossen får oväntad assistans på flykten av vetenskapsmannen Lord Palafox från planeten Breakness. Det samhället är Paos motsats, präglad av extrem individualism och avsaknad av omtanke. Livet på Institutet på Breakness är ingen dans på rosor för unge Beran. Han inser snabbt att han istället för att ha blivit räddad enkom blivit en bricka i Lord Palafox spel om det framtida Pao – som lorden av någon oklar anledning vill göra till sin egen (och besätta härskarklassen med sina många, många söner).

Ont och gott gnuggas mot varandra, och Beran växer trots (eller tack vare?) Breakness upp till klok och empatisk ung man, fast besluten att ta sig tillbaka till Pao och sitt rättmätiga (nåja) styre. Vägen dit är dock inte helt utan äventyr…

Det mest intressanta med boken är hur den fokuserar på språkets betydelse för struktur och tankemönster i ett samhälle. Som ett led i att förslava Pao skapar Lord Palafox tre nya språ: technicant för vetenskapen och ingenjörerna, valiant för krigarna och armén, och cogitant för den administrativa och ledande klicken. Varje språk är uppbyggt i syfte att förändra tankemönster och etablera handling i de som talar det. Dessutom förbjuds andra språk att pratas inom grupperna, vilket gör att ett kastsamhälle växer fram i den allt mer framgångsrika krigsmakten, industrin, och handelsflottan.

Det där är intressant. Vi formar språket. Varje liten grupp har en sociolekt, där ord får skilda betydelser, eller där helt nya ord och syntaxer uppkommer. I så motto är språket också på en gång inkluderande och exkluderande. Men det har hävdats att språket också formar oss, möjliggör olika tankar och logik. Det vill säga att variationer i språkens uppbyggnad gör att olika talare har olika förmåga att förstå varandras tankevärldar. Det är detta som Jack Vance tar fasta på i sin bok – en hårdför tolkning av det som kallats för Sapir-Whorf-hypotesen. Som tankexperiment är detta strålande – och ett riktigt bra ämne för en SF-bok!

Jack Vance, The Languages of Pao (1957), cover by Frank Paul.
Jack Vance, The Languages of Pao (1957), cover by Frank Paul. Oldy but goldy flying saucer. What’s not to like?
Jack Vance, The Languages of Pao (1966), cover by Gray Morrow.
Jack Vance, The Languages of Pao (1966), cover by Gray Morrow. I like this cover, more fantasy than SF, but note the three tiny space vessels (easily mistaken as spears with fish).
Jack Vance, Der neue Geist von Pao [The Languages of Pao] (1976), cover by Tim White.
Jack Vance, Der neue Geist von Pao [The Languages of Pao] (1976), cover by Tim White. A brainy cover, and green, indeed.
Jack Vance, The Languages of Pao (1979), cover by Joe Pierson.
Jack Vance, The Languages of Pao (1979), cover by Joe Pierson. This looks more like Sharhryar and an eunuch in a Turkish harem than a futuristic SF novel cover.
Jack Vance, Les langages de Pao [The Languages of Pao] (1981), cover by Stephane Dumont.
Jack Vance, Les langages de Pao [The Languages of Pao] (1981), cover by Stephane Dumont. Peekaboo with an alien…
Jack Vance, The Languages of Pao (1980), cover by van Dongen.
Jack Vance, The Languages of Pao (1980), cover by van Dongen. Perhaps my personal favorite cover for this title.
Jack Vance, The Languages of Pao (1989), unknown cover artist.
Jack Vance, The Languages of Pao (1989), unknown cover artist.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s