Dénis Lindbohm, Stjärnpesten (1975)

Dénis Lindbohm, Stjärnpesten (1975 - Bokförlaget Regal, Science Fiction serien 17, Sweden), uncredited cover artist. Spooky cover with magician, mutated pterodcatylus out on a parcour jump, and giant staring bat. Awesome! Sadly, none of these fellows appear in the book.
Dénis Lindbohm, Stjärnpesten (1975 – Bokförlaget Regal, Science Fiction serien 17, Sweden), uncredited cover artist. Spooky cover with magician, mutant parkour pterodcatylus, hovering witch face, and giant bat with saucer eyes. Awesomeness! Sadly, none of these fellas appear in the book.

Virus, atombomber, invaderande robotar – SF-litteraturen är full av postapokalyptiska skildringar. Frågan om vad som händer EFTER katastrofen är en spännande tankelek som fortsätter att inspirera. Genom att utrota alla människor utom ett selektivt fåtal får man som författare en möjlighet att starta civilisationen på nytt, och därigenom utforska vårt förhållande till naturen och till varandra.

I boken Stjärnpesten från 1975 tar Dénis Lindbohm sig an postapokalypsen med hull och hår. Pesten har svept över jorden och allt som återstår är 20,000 människor i en underjordisk bunker. Utanför är allting dött och öde. Pesten är så total att den dödat alla djur och växter, till och med bakterierna – inga livsprocesser finns kvar, inte ens liken ruttnar. Men inuti bunkern hankar sig livet fram, till en början välordnat och följsamt, men med tiden alltmer kaotiskt.

Bunkern är en slags ark, nerborrad i berget och försedd med vattenfyllda magasin för fiskodling, stora ljusrörsmatade växthus som förutom matproduktion också har samlat diverse djur att släppa ut den dagen pesten helt försvunnit. Det är oklart hur urvalsprocessen gått till, men de som bor i bunkern verkar vara utbildat och dugligt folk; ett embryo att återstarta en civilisation med. Men den demokratiska ledningen förskjuts mer och mer i totalitär riktning och till slut ligger makten i händerna på en stark ledare. Säkerheten är hans överhängande motto, men med tiden glider säkerhetstänket in i paranoian och en eskalerande övervakning med mikrofoner och kameror, propaganda och censur. En motreaktion kommer naturligtvis, och efter ett par revolutioner och kontrarevolutioner brakar samhället ihop i mindre enklaver, centrerade till olika livsuppehållande funktioner som kraftverket, reningsverket, eller matproduktionen. Förutom samhällets förändringar skildrar Lindbohm också  hur en individ förändras i förhållande till samhället och hur långt ens principer kan töjas.

Det tematiska greppet, som också blir en uppgörelse med styrelseskick, känns igen från flera framgångsrika böcker de senaste åren. Dels tänker jag på Hugh Howey och trilogin Wool, Shift, och Dust, där de kvarvarande spillrorna av mänskligheten lever i specialbyggda silos, övervakade och styrda av en liten elit för att se till att överleva till dess jorden kan återerövras. En annan framgångsrik författare är Dmitry Glukhovsky och hans romaner om överlevarna i den ryska tunnelbanan (Metro 2033), där varje station utvecklas till en egen liten värld. Ytterligare ett exempel är Under the Dome av Stephen King, där ett litet rymdmonster roar sig med att innesluta ett samhälle i en ogenomtränglig kupol och där King skildrar samhällets snabba förfall in i anarki. Gemensamt för alla dessa böcker är att de är betydligt bättre berättade än Lindbohms Stjärnpesten, i synnerhet komplexiteten i personligheterna. Som professor i sjukdomsekologi så kan jag dessutom radda upp en rad argument emot det biologiskt rimliga i beskrivningen av själva pesten. Men genom att hänga förleden stjärn framför pesten så öppnar det upp möjligheten för ett rymdvirus. Och det är klart: aliens kan ju göra många elaka saker, så varför inte ett omnipotent mördarvirus?

Jag gillar Lindbohm och som historia betraktad är Stjärnpesten både underhållande och tankeväckande. Där finns en bärande tanke som leder igenom boken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s