Robert Heinlein, Space Cadet (1948)

Robert Heinlein, Rymdkadetten (1956) [Space Cadet], cover by Bo Andersson.
Robert Heinlein, Rymdkadetten (1956) [Space Cadet], cover by Bo Andersson.
Detta är en tidig klassiker inom science-fiction. Inte för att den är särskilt bra – tvärtom är den ganska lökig – men för att den tillhörde den första vågen av rymdlitteratur för ungdomen. Dessutom utvecklades Robert Heinlein till en av de stora nittonhundratalsförfattarna inom science-fiction.

Den har översatts och getts ut på svenska 1956 på Svensk Läraretidnings Förlag. Mitt exemplar fyndade jag för 29 kr på Tradera. Den största behållningen, förutom historiens vingslag, är omslaget av Bo Andersson som är härligt corny med en radda rymdkadetter som likt en rad sammanbundna alpinister är ute på rymdpromenad.

Första delen av boken utspelas på träningsanläggningen för rymdkadetter, där grädden av solsystemets ungdomar hoppas på att klara uttagningarna till kåren. Vi följer unge Mat Dodson under ett par veckor från det att han storögd och starstruck går in genom portarna till akademin, tills dess att han har klarat alla testerna och får ge sig ut i rymden. Naturligtvis gör han sig vänner, och några ovänner.

Den senare delen av boken handlar om ett uppdrag på Venus, dit Mat Dodson och hans rymdkadett-kamrater flyger för att svara på ett nödanrop. Naturligtvis inbegriper uppdraget en konfrontation med sin gamla antagonist från utbildningen, samt en knippe lagom arga vesuvianer (vilka lever i underjordiska hålor i matriarkat). Dodson och hans gäng blir strandade och deras kapten är utslagen. Hur skall de ta sig till civilisationen? Av en slump hittar de en 80 år gammal rymdraket från första Venus-expeditionen som de tillsammans med vesuvianerna (vilka turligt nog är fenor på att fixa kemikalier) rustar i ordning. Saken är biff – fullständig succé – och på köpet hittas en urangruva.

Det är en ungdomsroman skriven på 1940-talet, så man får väl tåla att den inte i alla detaljer appellerar på en akademiker född på 1970-talet. Jargongen och tugget är daterat, men möjligen kunde en nyöversättning pigga upp den. Temat med vänskap som fostras under hård press känns igen från nutida storsäljare som Ender’s Game (Orson Scott Card) och Harry Potter (J. K. Rowling).

Boken har kommit i flera utgåvor genom åren, varav några listas  nedan.

Robert Heinlein, Space cadet (1948) 1st Ed, cover by Clifford Geary.
Robert Heinlein, Space cadet (1948) 1st Ed, cover by Clifford Geary. Det här är ett ruggigt snyggt omslag, tycker jag. Klassisk rymdraket, men välgjord och imposant i storlek; de små människorna ger ett fint perspektiv. Synd att boken är ganska lökig…
Robert Heinlein, Space Cadet (1952) [Weltraum-Piloten], cover by Bernhard Borchert.
Robert Heinlein, Space Cadet (1952) [Weltraum-Piloten], cover by Bernhard Borchert. Jo då, så att… Ganska obegripligt omslag. Tyskt.
Robert Heinlein, Space cadet (1966), cover by Alan Breese.
Robert Heinlein, Space cadet (1966), cover by Alan Breese. Klassiska guldfiskskålar på huvudknopparna. Förvånansvärt upprätta och ändå loja gubbar – i förhållande till den flygande gubben så saknas action.
Robert Heinlein, Space cadet (1971), cover by David Meltzer.
Robert Heinlein, Space cadet (1971), cover by David Meltzer. Ett relativt tidigt bokomslag i den realistiska gengren. Snygg meteorit.
Robert Heinlein, Space cadet (1973), cover by Gordon C Davies.
Robert Heinlein, Space cadet (1973), cover by Gordon C Davies. Snyggt! Även vårt kära jordklot får vara med på ett hörn.
Robert Heinlein, Space cadet (1978), cover by Darrell Sweet.
Robert Heinlein, Space cadet (1978), cover by Darrell Sweet. Farlig promenad – bäst att hålla i sig!
Robert Heinlein, Space cadet (2005), cover by Vincent Di Fate.
Robert Heinlein, Space cadet (2005), cover by Vincent Di Fate. Modern omslag med mycket retro-känsla. Gubbe i guldfiskskål på drift i kosmos.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s